2016. szeptember 1., csütörtök

A németországi munkaerőpiac helyzete

A németországi munkaerőpiac helyzete


Németország területén 2.600.000 fő munkanélküli van nyilvántartva – viszont az álláshelyek száma 700.000 körül van. Ezt a két felet lehetett volna sikeresebben összehozni. Azonban ez nem olyan egyszerű feladat.

Ha most csak a számokat nézzük, akkor eléggé abszurdnak hangzik, hogy míg 2,6 millió ember ebben az országban munka nélkül és állást keres, addig több ezer olyan cégek is akadnak, akik összesen 675.000 munkahelyet tudnának biztosítani, de egyszerűen nem találnak alkalmazottakat. Lehetne ezeket a helyeket elfoglalni a régóta munkanélkülieknek, ily módon az álláskeresők száma országosan 2 millió főre süllyedne. Ez megfelel annak a 4,6 %-os munkanélküliségi rátának, amely nélkül 6 %-os lenne. Ez pedig eléggé közel állna a teljes foglalkoztatás mértékéhez. De ez természetesen olyan könnyű.

Mindig van egy rés, ami miatt nem lehetséges a csatlakozás. A munkaerőpiac között a munkanélküliek száma az egyik oldalon, a másik oldalon pedig vannak a nyitott pozíciók. A közgazdászok ezt nevezik "Rossz párosításnak". Ez abból ered, hogy a kiválasztás az álláskeresők és a munkaerő iránti kereslet bizonyos területein időnként nem passzolnak.

Például, ha a gazdaság egyes ágazataiban sokszor kevesebb, az építőipar esetében, ahol több építőmunkás ideiglenesen végzi a munkát, amely máshol nem használható. Vagy azért, mert a gazdaság szerkezete megváltozik, így kevesebb dolgozóra van szükség az iparban, de többre a szolgáltatási szektorban. Vagy azért, mert egy nagy műszaki vállalat Alsó-Szászország tartományban bezárt, Baden-Württemberg tartomány pedig új embereket akar alkalmazni. "Az ilyen eltérések léteznek, mint tudjuk, a vizsgálatokból" - jelentette ki Anja Bauer, a Munkaerő-piaci és Foglalkoztatás Kutatási Intézet (IAB) képviselője. "És néha nagyobb mértékben, néha pedig kisebb mértékben." Általában ez az eltérés mintegy 30 %-os, a munkanélküliségi ráta pedig jelenleg 26 %-on áll.

Van két olyan terület, ahol Németországban különösen nehéz az, hogy az álláskeresők és az állásajánlatok szolgáltatók találkozzanak egymással, ahogy erre a munkaerő-piaci kutatók rámutattak. És amely biztosítja, hogy a betöltetlen álláshelyek száma még nagyobb lett az elmúlt években. 2009 óta több mint 2-szeresére emelkedett - miközben van egy viszonylag nagy csoport munkanélkülieken belül, akiknek a közgazdászok számításai szerint, tartósan kevés az esélyük, hogy valaha is állást találjanak: Először is, a regionális különbségek ebben az országban igen nagyok, másrészt - és ez a súlyosabb ok - van egy minősítési eltérés.

"Sok az alacsony képzettségű a munkanélküliek között, vagy akiknek a képesítése már eléggé elavult, vagy egy olyan területen van jártassága, amelyre már nincs kereslet manapság" – mondta el Holger Schäfer, a Német Munkaügyi Gazdasági Intézet (IW) közgazdásza Kölnben. A bányászat egy klasszikus példája ennek, szakképzett bányászra vagy vájárra szintén nincs túl sok szükség napjainkban. "Vannak olyan szakmák, amelyek már műszaki és társadalmi szinten már nagy fejlődést értek el, ezért elavultak a korábban tanultak" - tette hozzá Schäfer". Valamint ott vannak azok az álláskeresők, akiknek nincs semmilyen szakmai képzettségük." A szakképzetlenek jelenleg 1,2 millió főt tesznek ki a munkanélküliek közül. Számukra jelenleg csak 70.000 megüresedett álláshely áll rendelkezésre.